Om uddannelsen
Hvad er det særlige ved psykologi på KU?
Kandidatuddannelsen i Psykologi fokuserer på psykologiens praksis og anvendelse, og belyser forskellige psykologiske problemstillinger. Den studerende lærer at tage stilling til dem gennem teoretisk og metodisk orienteret undervisning. Kandidatuddannelsen bygger videre på bacheloruddannelsen i psykologi og udvider den studerendes viden og kompetencer, hvilket giver mulighed for at bestride mere specialiserede erhvervsfunktioner.Hvad bidrager man med som kandidat?
De studerende opnår med denne kandidat en bred og dybdegående forståelse af psykologiens teorier og metoder. De udvikler praktiske færdigheder, der gør dem i stand til at planlægge, evaluere og løse komplekse problemstillinger inden for psykologiens discipliner. Kandidatuddannelsen åbner døre til forskellige karrieremuligheder, herunder arbejde som certificeret psykolog, forsker eller praktiserende psykolog.Mød os til online Åbent Hus
Onsdag den 11. december kl. 16:30Adgangskrav og optagelse
For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.
Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen.
Adgangskrav
Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.
Akademiske adgangskrav
Du er retskravsbachelor til kandidatuddannelsen i psykologi på Københavns Universitet når
- din bacheloruddannelse i psykologi er fra Københavns Universitet
- du påbegynder din kandidatuddannelse senest 3 år efter, du har afsluttet din bacheloruddannelse
Du kan kun bruge dit retskrav én gang. Det betyder, at hvis du bliver tilbudt optagelse og du takker ja til pladsen, har du brugt dit retskrav. Det gælder også hvis du senere ombestemmer dig og takker nej til pladsen/udmelder dig. Du skal dog være opmærksom på, at dit retskrav bortfalder, hvis du i løbet af de 3 år afslutter en anden kandidatuddannelse.
Eksempel:
- Hvis du bliver færdig i juni 2024, så gælder dit retskrav indtil september 2027, forudsat at kandidatuddannelsen har september-start.
- Hvis du bliver færdig i december 2024, så gælder dit retskrav indtil februar 2028, forudsat at kandidatuddannelsen har februar-start.
- Hvis du bliver færdig i december 2024, og kandidatuddannelsen alene har september-start, så gælder dit retskrav indtil september 2028.
Du kan søge optagelse på kandidatuddannelsen i psykologi på Københavns universitet, hvis du opfylder sprogkravene og har gennemført nedenstående bacheloruddannelse:
- Bacheloruddannelse i psykologi, Københavns Universitet (ikke retskrav)
- Bacheloruddannelse i psykolog, Aarhus Universitet
- Bacheloruddannelse i psykologi, Aalborg Universitet
Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret optag på uddannelsen.
Har du en anden uddannelse, skal du uploade ekstra dokumentation, så optagelsesudvalget kan vurdere, om du opfylder adgangskravene, før vi kan tilbyde dig en studieplads.
Andre ansøgere fra danske eller udenlandske universiteter kan optages på baggrund af en konkret, individuel, faglig vurdering, såfremt de kan dokumentere en bestået bacheloruddannelse, der i niveau og omfang svarer til en dansk bacheloruddannelsen i psykologi på 180 ECTS og som minimum lever op til følgende forudsætninger:
Forudsætninger
- Den adgangsgivende bacheloruddannelse skal indeholde mindst 150 ECTS psykologiske kurser, der dækker samtlige af følgende fagområder:
- Introduktion til Psykologi og videnskabsteori (mindst 5 ECTS)
- Socialpsykologi (mindst 10 ECTS)
- Personlighedspsykologi (mindst 10 ECTS)
- Biologisk psykologi og neuropsykologi (mindst 5 ECTS)
- Kognitionspsykologi (mindst 10 ECTS)
- Udviklingspsykologi (mindst 10 ECTS)
- Pædagogisk psykologi (mindst 7,5 ECTS)
- Arbejds- og organisationspsykologi (mindst 10 ECTS)
- Klinisk psykologi (mindst 10 ECTS)
- Bachelorprojekt (mindst 15 ECTS)
- Den adgangsgivende bacheloruddannelse skal indeholde mindst 25 ECTS kurser i psykologisk metode og forskningsdesign, hvoraf mindst 10 ECTS skal være rettet mod statistik og kvantitative metoder, 7,5 ECTS rettet mod kvalitative metoder, samt 7,5 ECTS rettet mod avanceret forskningsdesign.
Bemærk desuden at kun fag, der lever op til EuroPsy-kriterierne for psykolog-fagligt curriculum, regnes som en del af det psykologiske fagområde og kan medtages i den faglige vurdering.
Fakultetet kan desuden optage ansøgere, som efter en individuel faglig vurdering har uddannelsesmæssige forudsætninger, der kan sidestilles med ovenstående krav.
De eksaminer, der skal indgå som forudsætning for optagelse, kan vurderes forældede i forhold til uddannelsens aktuelle indhold og progressionen mellem bachelor- og kandidatniveau. En vurdering af om et eller flere fagelementer må vurderes som forældet som ansøgningsgrundlag, foretages altid på baggrund af konkret faglig vurdering. Ansøges der om optagelse på kandidatuddannelsen med baggrund i eksaminer aflagt for mere end 15 år siden, er det gældende praksis at uddannelsens indhold som udgangspunkt vurderes at være forældet.
Ansøgningsgrundlag som består af professionsbacheloruddannelser
Der optages ikke ansøgere med et ansøgningsgrundlag, som består af følgende professionsbacheloruddannelser:
- Sygeplejerske
- Lærer
- Pædagog
- Diakoni og socialpædagogik
- Socialrådgiver
- Fysioterapeut
- Ergoterapeut
- Jordemoder
- Bioanalytiker
- Psykomotorisk terapeut
- Ernæring og sundhed / Global nutrition and health
Sprogkrav
Alle ansøgere der ikke har retskrav på optagelse på psykologi, skal dokumentere, at de opfylder sprogkravene om:
- danskkvalifikationer svarende til dansk på A-niveau på danske gymnasiale uddannelser
- engelskkvalifikationer svarende til engelsk på B-niveau på danske gymnasiale uddannelser.
Du skal dokumentere, at du opfylder både det danske og engelske sprogkrav senest på datoen, hvor der er frist for at søge om optagelse.
Hvis du er nødt til at tage en sprogtest, skal dit testresultat være fakultetet i hænde senest på datoen, hvor der er frist for at søge om optagelse. For at være sikker på, din testresultat er os i hænde inden ansøgningsfristen, er det vigtigt, at du tager prøven i god tid for ansøgningsfristen. For TOEFL, IELTS og Cambridge skal du forvente, at det tager 3-4 uger, fra at du tager testen til resultatet kan være fakultetet i hænde. For Studieprøven i dansk kan der gå længere tid.
Hvis du allerede har taget en IELTS eller TOEFL, så huske at sikre dig, at resultatet ikke er mere end to år gammelt på datoen for den forventede studiestart.
Ansøgningsfrister
Studiestart i september
1. marts kl. 23:59
Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.
Studiestart i februar (kun for retskrav)
15. oktober kl. 23:59
Ansøgningsfrist for alle ansøgere.
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger 2. september. Du vil modtage svar senest 10. december.
Sådan ansøger du
Vælg den kategori, der passer på dig, og læs mere om, hvordan du søger om optagelse. Du kan også finde information om ansøgningsfrister og dokumentation.
Sådan vurderer vi din ansøgning
Prioritering af ansøgere
Der er pladsbegrænsning på denne kandidatuddannelse, hvorfor det at have opfyldt adgangskravene ikke i sig selv garanterer optagelse.
Hvis der er flere kvalificerede ansøgere end der er pladser på uddannelsen, vil ansøgere blive prioriteret efter følgende kriterier:
- Generelle bedømmelser/standpunkter/karakterer i den relevante, adgangsgivende uddannelse.
- Standpunkt/karakterer i store psykologiske grundfag (Socialpsykologi, Personlighedspsykologi, Kognitionspsykologi, Udviklingspsykologi).
- Faglig relevant erfaring, herunder erhvervs- og forskningserfaring, hvor ansøger har beskrevet både erfaringen, samt relevansen af denne for kandidatuddannelsen i Psykologi.
Adgangsbegrænsning
Der er 154 studiepladser pr. 1. september 2024. Ansøgere med retskravsbachelor optages først og er ikke omfattet af udvælgelse ved adgangsbegrænsning.
Der optages kun retskrav i forbindelse med optaget pr. 1. februar 2025.
Bemærk
Hvis du allerede har en kandidatgrad fra Danmark eller udlandet, kan du kun blive tilbudt en studieplads, hvis der er ledige pladser på uddannelsen.
Vi kan i ganske særlige tilfælde give dispensation fra kandidatreglen.
Du kan ikke søge optagelse
- hvis universitetet udmeldte dig af uddannelsen
- hvis du blev varslet om udmeldelse, før du udmeldte dig selv, eller
- hvis du udmeldte dig før universitetet havde mulighed for at varsle dig om udmeldelse.
Du kan dog søge om dispensation til at genoptage dit studie, hvis du kan dokumentere at dine muligheder for at gennemføre uddannelsen er væsentligt forbedret, eller hvis uddannelsens indhold er væsentligt ændret.
Hvis du ønsker at søge om dispensation, skal du skrive en ansøgning hvor du begrunder og dokumenterer hvorfor du mener at du opfylder betingelserne for at få dispensation. Det gør du ved at udfylde denne blanket og uploade kvitteringen, du modtager på din email sammen med din ansøgning om optagelse i ansøgningsportalen. Hvis du søger dispensation pga. sygdom eller andet, du kan dokumentere, skal du huske at uploade dokumentation sammen med kvitteringen. Universitetet træffer afgørelse på baggrund af en konkret faglig vurdering. Hvis du får en dispensation, vil din ansøgning om optagelse blive behandlet. Hvis du får afslag, vil din ansøgning ikke blive behandlet.
Hvis du bliver genoptaget, bliver du indplaceret på det studietrin, hvor du var nået til, sidst du var indskrevet. Tidligere beståede eksaminer og eksamensforsøg, er stadig gældende.
Optagelsestal psykologi 2023 | |
---|---|
Optaget | 144 |
Adgangsfordeling (retskrav/andet) | 84% / 16% |
Ansøgere | 371 |
Aldersgennemsnit | 27 |
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) | 24% / 76% |
Nationalitet (dk/international) | 83% / 17% |
Ledige pladser | Nej |
Undervisning og opbygning
På kandidatuddannelsen i psykologi skal du vælge to programmer at fordybe dig teoretisk i. Disse to programmer skal vælges ud af følgende fire muligheder: Klinisk Psykologi, Arbejds- og Organisationspsykologi, Neuro- og Informationspsykologi samt Social-, Udviklings- og Integrationspsykologi. Derudover skal du have de teoretiske fag Psykologisk testning, Avanceret metode og Valgfag. Hvad angår Avanceret metode og Valgfag er der et bredt udvalg af fag at vælge imellem, så her er også god mulighed for, at du kan fordybe dig i et emne eller område, som du finder interessant.
Psykologfagets praktiske aspekter dækkes i fagene Praksishold på det valgte hovedprogram, et demonstrationshold i Psykologisk testning samt et praktikforløb. Din uddannelse afsluttes med et speciale.
Kandidatuddannelsens opbygning kan til dels tilpasses dine egne ønsker. Det følgende er derfor blot et forslag til, hvordan du kan tilrettelægge din kandidatuddannelse.
Opbygning
På kandidatuddannelsen i psykologi er der i en vis udstrækning mulighed for at tone sin faglige profil gennem valget af fag, praktiksted og speciale. Dels skal du vælge to programmer at fordybe dig teoretisk i, og dels skal du vælge mellem forskellige valgfag og metodefag. Endelig har du også selv indflydelse på, hvor du kommer i praktik, ligesom emnet for dit speciale selvfølgelig også er valgfrit. Du kan også vælge at tage en del af din kandidatuddannelse i udlandet
Uanset hvordan du vælger at sammensætte din kandidatuddannelse, er det dog vigtigt at understege, at kandidatuddannelsen i psykologi er en generalistuddannelse. Det betyder, at du ligesom alle andre, der har læst en kandidatuddannelse i psykologi, får titlen cand. psych. og samtidig den beskyttede titel ’psykolog’. Det kommer således ikke til at fremgå af din titel, hvad du på din kandidatuddannelse har beskæftiget dig med, ligesom det heller ikke vil få indflydelse på, hvilke stillinger du kan søge, når du er færdiguddannet.
Selve studiestrukturen på uddannelsen er opbygget i fire semestre med et afsluttende speciale.
1. år
1. semester | 2. semester |
---|---|
Videregående anvendt teori og metode (Hovedprogram) | Videregående anvendt teori og metode (Bi-program) |
Seminarhold (Hovedprogram) | Valgfag |
Praksishold (Hovedprogram) | Valgfag |
Psykologisk testning | Avanceret metode |
2. år
3. semester | 4. semester |
---|---|
Praktik | Speciale |
Under din kandidatuddannelse i psykologi skal du i projektorienteret forløb, og det projektorienterede forløb er obligatorisk. Det er fastsat til 30 timer om ugen i 14 uger. Du kan tidligst starte i projektorienteret forløb på dit andet semester af kandidaten.
Som studerende på kandidatuddannelsen i psykologi har du selv stor indflydelse på, hvor du kommer i projektorienteret forløb. For at gøre det lettere for de studerende at finde gode projektorienteret forløb pladser har Institut for Psykologi en lang række faste aftaler med forskellige arbejdspladser, som tager imod studerende til projektorienteret forløb. Disse projektpladser er inden for meget forskellige områder, men fælles for dem er, at de alle er arbejdspladser for psykologer. Der er for eksempel aftaler i flere PPR-enheder, i psykiatrien, i terapeutiske konsultationer samt i erhvervspsykologiske konsulentfirmaer. Der er også mulighed for, at du kan være tilknyttet et forskningsprojekt i din projektperiode.
Endelig kan du vælge at tage dit projektorienteret forløb i udlandet eller arrangere, at du tager dit projektorienterede forløb på en arbejdsplads, instituttet ikke allerede har nogen aftale med. I begge tilfælde skal projektstedet dog godkendes først.
Det er på mange måder givende at tage et studieophold i udlandet. Det styrker ens faglige profil og personlige udvikling at skifte det vante studiemiljø ud med et nyt og fremmed miljø – og de dertil hørende sociale, sproglige og kulturelle udfordringer.
Det er vigtigt at gøre sig klart, at ethvert udlandsophold er individuelt og kræver en aktiv indsats fra den enkelte studerende – selv på de områder, hvor instituttet har faste aftaler. Det er i høj grad et projekt i sig selv at planlægge et udlandsophold, men det er alle anstrengelserne værd, og der er masser af hjælp at hente. Men hvor skal man begynde?
Muligheder for udlandsophold
Der er flere måder at rejse udenlands på i forbindelse med sine studier.
- Institut for Psykologis Erasmus-aftaler med institutter i Europa
- Institut for Psykologis Nordplus-aftaler med institutter i Norden
- KU’s bilaterale samarbejdsaftaler med universiteter over hele verden, herunder Nordlys
- KU’s kulturudvekslingsaftaler med ikke-engelsktalende lande
- Individuelt arrangerede ophold (taxameterpenge til undervisningsafgift kan søges via udlandsstipendieordningen)
Alle ovenstående udvekslingsaftaler gælder ét eller to semestre og giver således ikke en akademisk grad i sig selv. Med undtagelse af nogle få aftaler skal der ikke betales undervisningsafgifter, mens et individuelt arrangeret ophold er selvfinansieret.
Karrieremuligheder
Psykologi er studiet af menneskets tænkning, følelser og handlinger over for andre individer, grupper og organisationer. Som videnskab står psykologi i et krydsfelt mellem humaniora, naturvidenskab og samfundsvidenskab. Faget spænder bredt og har mange og forskelligartede underområder.
At studere psykologi som en videnskabelig disciplin vil sige, at man beskæftiger sig med det psykiske ud fra den særlige systematik, logik og argumentation, der karakteriserer universitetsstudier generelt. Det betyder, at du lærer at forstå, analysere og diskutere teorier inden for emner som bevidsthed og erkendelse, personlighed, udvikling, psykiske lidelser samt interaktion mellem individ, samfund, kultur og institutioner.
Som kandidat i psykologi - cand.psych. - opnår du den beskyttede titel "psykolog". Hovedparten af psykologer er ansat i offentligt regi, hvor de udøver forskellige former for behandlings-, rådgivnings- evaluerings- og undervisningsarbejde. Psykologer bliver dog i stigende grad ansat på det private arbejdsmarked som konsulenter eller i virksomheders uddannelses-, personale- og videnskabsafdelinger. Andre vælger forskningsvejen.
Som alle andre universitetsuddannelser er undervisningen på kandidatuddannelsen i psykologi forskningsbaseret. Men ud over den forskning du møder i undervisningen, har du som studerende også mulighed for selv at være med på et eller flere forskningsprojekter under din uddannelse. For eksempel kan du som valgfagsaktivitet deltage i et godkendt forskningsprojekt, ligesom du også kan være tilknyttet et forskningsprojekt i din praktikperiode.
Udvalget af forskningsprojekter, du som studerende kan blive assistent på, er som regel meget varieret. Fælles for de fleste projekter er dog, at du som studerende bidrager til enten at indsamle eller behandle empiri. Det er desuden et krav, at der skal være et læringsudbytte forbundet med forskningsaktiviteten, hvis den følges som valgfag – for eksempel i form af teoretiske seminarer, eller at du afslutningsvist skriver en opgave i artikelform om den forskning, du har deltaget i.
Interviews med psykologer
Nadja Thorbek Uldall
"I min nuværende stilling arbejder jeg med psykoterapi (kognitiv adfærdsterapi). Jeg arbejder primært med voksne mennesker, men jeg har dog også par og børn/unge i terapi. Herudover laver jeg supervision af andre faggrupper samt undervisning."
Sarah Aske Wolf
”Jeg har nok altid interesseret mig for udviklingssamarbejde, men denne interesse blev især forstærket under et valgfag på min udveksling. Siden dette valgfag opsøgte jeg selv forskellige udviklingssamarbejder til praktik, valgfag, frivilligt arbejde, studiejob og specialeforløb. I mit specialeforløb var Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) tredjepart, og det blev derfor muligt, at jeg kunne startede direkte i en virksomhedspraktik hos DUF, da jeg dimitterede”
Simon Rønholdt Rapson
”Mine typiske arbejdsopgaver består i at afholde støttende samtaler og foretage kognitive og psykologiske udredninger. Kerneopgaven er at hjælpe folk med psykiske udfordringer med at komme stabilt og sundt tilbage til arbejdsmarkedet.”
Thomas Kann
”Mit job handler om at forstå mennesker og deres handlinger, og herudfra arbejde med at ændre disse til mere gunstige handlinger. Derfor er den absolut vigtigste kompetence for mig at kunne afdække både kandidaters og kunders behov."
Thomas Lange
”Jeg var meget klinisk orienteret i mange år på studiet og arbejder nu som AO-psykolog. Det kliniske fundament er en kæmpe styrke, da størstedelen af mine opgaver indebærer at analysere mennesker og situationer, stille effektive spørgsmål og lytte efter det ellers overhørte”.
Studieliv
På psykologi er der en række sociale organer, der laver arrangementer for de studerende. Det betyder, at du ud over at kunne deltage i mange forskellige arrangementer også har gode muligheder for selv at være aktiv. Mulighederne er mange, uanset om man er til de traditionsomspundne fest- og barudvalg, fodbold, symfoniorkester, caféer eller har lyst til at lave journalistisk arbejde.
City Campus
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF) er en del af City Campus og holder til på det gamle Kommunehospital (kaldet Center for Sundhed og Samfund, CSS) i det indre København.
Kontakt vejledningen
Spørgsmål om kandidatuddannelsen
Hvis du mangler information om kandidatuddannelsens:
- Faglige indhold
- Studie- eller karrieremuligheder
Spørgsmål om optagelse
Skriv til admissions-guidance@samf.ku.dk, hvis du har spørgsmål til:
- Adgangskrav
- Sprogkrav
- Ansøgningsprocedure
- Godkendt dokumentation for kvalifikationer
Skriv til admissions@samf.ku.dk, hvis du har spørgsmål til:
- En afsendt ansøgning
- Teknisk vejledning i forhold til Ansøgningsportalen
Her ligger uddannelsen
- Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, City Campus, Øster Farimagsgade 5, 1357 København.