Indsend din ansøgning her
Ansøgningsportalen er åben: 16. januar - 1. marts
Forskning i form af feltarbejde, udgravning og genstandsanalyse samt museumsformidling. Det er blot nogle af de arbejdsopgaver, du vil møde som studerende og færdig kandidat på klassisk arkæologi.
Kandidater med en BA i klassisk arkæologi fra enten KU eller AU eller tilsvarende. Kandidatuddannelsen i klassisk arkæologi forudsætter kendskab til fagets historik og antikreception samt til randkulturerne i et omfang, der er relevant for forståelsen af forholdene i middelhavsområdet.
Mens andre humanistiske fag beskæftiger sig med menneskets intellekt, udgør arkæologiens område – den materielle virkelighed – resultaterne af menneskets tanker, indbyrdes kommunikation og handlinger. De materielle levn omfatter principielt alle fysiske genstande og forhold, som man kan erkende er bearbejdet af mennesker enten i form eller kontekst.
For at søge optagelse på denne kandidatuddannelse skal du være i gang med, eller have afsluttet, en adgangsgivende bacheloruddannelse eller en anden tilsvarende dansk eller udenlandsk uddannelse, som vi vurderer som relevant. Du søger optagelse gennem ansøgningsportalen.
Nedenfor kan du læse mere om adgangskrav og hvilke dokumenter du skal uploade i ansøgningsportalen.
Der arbejdes for øjeblikket på en national reform af universiteternes kandidatuddannelser, der vil træde i kraft fra kandidatoptaget 2028. Se hvad det betyder for KU's kandidatuddannelser og for dig.
Hvis du har afsluttet, eller forventer at afslutte, en adgangsgivende uddannelse inden studiestart, kan du søge ind på en kandidatuddannelse.
Du er garanteret en plads på uddannelsen, hvis du har nedenstående uddannelse og søger ind rettidigt:
Du kan vente op til tre år med at bruge retskravet.
Hvis du har en af nedenstående bacheloruddannelser, opfylder du alle adgangskrav til kandidatuddannelsen i klassisk arkæologi:
NB. Selvom du opfylder adgangskravene, er du ikke garanteret en plads på uddannelsen medmindre du har retskrav og søger rettidigt.
Se hvilke kandidater på KU, din bachelor er forhåndsgodkendt til at give adgang til
Du kan stadig søge om optagelse, hvis din bachelor ikke automatisk opfylder adgangskravene. Du tages i betragtning til optagelse, hvis det vurderes, at du har:
Alle ansøgere uden retskrav skal dokumentere følgende sprogkrav:
Ansøgere med retskrav er fritaget for at dokumentere sprogkrav. Det betyder, at du ikke behøver at uploade dokumentation for sprogkrav, hvis du har retskrav til den ansøgte uddannelse.
Frist for dokumentation af sprogkrav
Hvis du ikke indsender dokumentation for sprogkrav sammen med din ansøgning, skal du indsende det senest:
Ansøgningsfrist for alle ansøgere
Ansøgningsportalen åbner for ansøgninger den 16. januar. Du vil modtage svar senest 10. juni.
Hvis der er ledige pladser efter optag af retskravsbachelorer, prioriteres alle andre ansøgere efter følgende kriterier:
Optagelsestal klassisk arkæologi 2024 | |
---|---|
Optaget | 4 |
Adgangsfordeling (retskrav/andet) | 100% / 0% |
Ansøgere | 7 |
Aldersgennemsnit | Vises ikke, grundet for få optagne |
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) | Vises ikke, grundet for få optagne |
Nationalitet (dk/international) | Vises ikke, grundet for få optagne |
Ledige pladser | Ja |
Kandidatuddannelsen er et toårigt fuldtidsstudium, der bygger videre på den teoretiske/metodiske og praktiske uddannelse fra bacheloruddannelsen. Kandidaten afsluttes med et speciale.
Da kandidatuddannelsen i høj grad foregår som selvstudium, hvor man har en tæt kontakt til sin vejleder, forudsættes det, at man er i stand til at arbejde selvstændigt med de problemstillinger, man sammen med sin underviser har udvalgt.
Kandidatuddannelsen i klassisk arkæologi består af fire fagelementer inkl. specialet, der hver dækker centrale aspekter af den arkæologiske teori, metode og praksis.
Nedenfor se studiestrukturen for kandidatuddannelsen i klassisk arkæologi.
1. semester | 2. semester |
---|---|
Materialeanalyse med katalog (15 ECTS) | Kulturmøder (15 ECTS) og |
Klassisk arkæologisk diakron analyse (15 ECTS) | Emner med projektformulering (15 ECTS) |
3. semester | 4. semester |
---|---|
Kandidattilvalg (15 ECTS) | Speciale (30 ECTS) |
Kandidattilvalg (15 ECTS) |
Der er rig mulighed for at komme på udlandsophold i Europa eller i resten af verden.
På kandidatuddannelsen kan du læse op til 30 ECTS af uddannelsen uden for instituttet, fx på et udlandsophold, så længe de kurser du tager udenfor instituttet, kan blive forhåndsgodkendt af dit fakultet.
Afdelingens arkæologiske forskning udføres af de faste lærere, stipendiater samt de studerende.
Faget spænder vidt i tid og rum, og nye fund og teorier medfører en stadig bevægelse i problemstillingerne. En del af fagets forskning er forbundet med feltarkæologiske projekter i middelhavsområdet og projektsamarbejde med museer i ind- og udland.
Som eksempler på forskningen inden for klassisk arkæologi kan nævnes:
Kandidatuddannelsen i klassisk arkæologi og udbygger den faglige bredde og kendskabet til arkæologisk teori og metode, som du grundlagde på bacheloruddannelsen. Som på bacheloren beskæftiger vi os med studiet af materielle levn fra de antikke kulturer i Grækenland og Italien, fra tidlig historisk tid til Romerrigets fald.
Mens andre humanistiske fag beskæftiger sig med menneskets intellekt, udgør arkæologiens område - den materielle virkelighed - resultaterne af menneskets tanker, indbyrdes kommunikation og handlinger. De materielle levn omfatter principielt alle fysiske genstande og forhold, som man kan erkende er bearbejdet af mennesker enten i form eller kontekst. Derfor trækker arkæologien ikke kun på humanistiske teorier og metoder, men også på teorier og metoder som anvendes inden for natur- og samfundsvidenskab.
Klassiske arkæologer arbejder med et stort og mangeartet kildemateriale, som også inddrager skriftligt materiale og historiske kilder. De antikke kulturer var komplekse samfund, som benyttede både skrift og billedsprog som kommunikation, og klassiske arkæologer har særlige forudsætninger for at arbejde med billeders anvendelse og betydning.
Kandidatuddannelsen kvalificerer til forskningsbaserede ansættelser på museer og universitetet samt en lang række jobs inden for administration, undervisning og kulturformidling. Kandidaternes internationale erfaring og evne til at sætte sig ind i store mængder svært stof og formidle det er centrale kvalifikationer på det akademiske arbejdsmarked.
Nogle kandidater fortsætter med en Ph.d.-grad for at kvalificere sig til en af de få faste stillinger som museumsinspektør eller universitetslærer inden for faget.
Kandidater i klassisk arkæologi arbejder fx hos:
På klassisk arkæologi opfordrer vi til, at alle årgange indgår i et tæt studiemiljø. Men et godt studiemiljø kommer ikke af sig selv. Som studerende er du del af en helhed, og du har muligheden for at sætte dit præg på omgivelserne ved eksempelvis at engagere dig i råd og udvalg.
Klassisk arkæologi er et internationalt fag, og fagets undervisere har tætte kontakter til universiteter overalt i Europa, og i Sydeuropa i særdeleshed. De studerende opfordres til at tage på udveksling i udlandet.
Uddannelsen hører hjemme på Saxo-Instituttet, som omfatter uddannelses- og forskningsaktiviteter inden for fagområderne forhistorisk og klassisk arkæologi, europæisk etnologi, klassisk græsk, latin, græsk og latinsk middelalderfilologi samt historie. Instituttet tilbyder studie- og erhvervsvejledning, forskelligartede studiefaciliteter og et righoldigt bibliotek, der dækker alle de nævnte fagområder, og som dagligt betjener instituttets studerende og forskere.
Instituttet sætter et godt studiemiljø højt - både mellem undervisere og studerende og de studerende imellem. Studiemiljøet er kendetegnet ved en god og behagelig omgangstone, gensidigt engagement og ønsket om at skabe et rart, videnbegærligt og vidensudvekslende sted at være. Og har man brug for råd eller vejledning, kan man få hjælp hos studievejledningen.
På Saxo-Instituttet på Søndre Campus findes bibliotek, læsesal samt andre faciliteter for de studerende. Fagets og afdelingens studerende omgås på tværs af studier og årgange i et levende og intimt studiemiljø og har fælles café. Der arrangeres med jævne mellemrum faglige seminarer, foredrag og andre arrangementer. Herudover er der masser af muligheder på fakultetet for både at benytte sig af de andre fags kurser og biblioteker samt at bruge grupperum, it-lokaler, få en specialeplads eller kurser i hvordan du kommer fra studiet til dit første job.
Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU
Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:
Vores studievejledere er klar til at hjælpe dig med dine spørgsmål om f.eks.
Find quickguides, vejledninger og FAQ i vores guide til ansøgningsportalen
Ved tekniske problemer kontakt IT-support på:
Mail: it-service@adm.ku.dk // Tel: 35 32 32 32