Om uddannelsen

Ægyptologi er studiet af den oldægyptiske civilisation, som er en af verdenshistoriens to tidligste højkulturer.

Hvorfor læse mellemøstens sprog og samfund (ægyptologi)?

På Ægyptologi bliver der undervist og forsket i alle aspekter af det gamle Ægyptens kultur. Undervisningen omfatter de fleste aspekter af den oldægyptiske civilisation: historie, religion, kunst, litteratur og materiel kultur.

Hvad kan jeg blive med mellemøstens sprog og samfund (ægyptologi)?

Med denne baggrund kan du fx komme til at arbejde med undervisning, formidling, internationalt arbejde, integration, og du kan finde arbejde i konsulent- og rejsebranchen eller i det offentlige og i erhvervslivet.

Adgangskrav og optagelse

For at søge ind på mellemøstens sprog og samfund (ægyptologi) skal du opfylde de generelle  adgangskrav:

  • En adgangsgivende eksamen med mindst 6,0 i gennemsnit
    eller
  • En adgangsgivende eksamen med en bestået KU kvote 2-prøve

Desuden skal du have bestået disse fag, når du søger i kvote 1 og kvote 2:

  • Dansk A
  • Engelsk B

Samt en af følgende muligheder:

  • Fransk begynder A/fortsætter B
  • Tysk begynder A/fortsætter B 
  • Spansk A
  • Øvrige fremmedsprog A

Samt en af følgende muligheder:

  • Historie B
  • Idehistorie B
  • Samtidshistorie B

Ansøgningsfrister

Ansøgere med dansk adgangsgivende eksamen og eventuel supplering:

  • kvote 1: 5. juli kl. 12
  • kvote 2: 15. marts kl. 12

Ansøgere med yderligere dokumentation:

  • kvote 1 og kvote 2: 15. marts kl. 12

Læs mere om kvote 1

Læs mere om kvote 2

Opfylder du ikke adgangskravene? 

Find ud af, hvad du gør, hvis du ikke opfylder adgangskravene og reglerne for supplering.

Læs mere om eksamener, adgangskrav og supplering

Har du brug for særlig støtte til din uddannelse?

Overvejer du at søge ind på Københavns Universitet, og har du en diagnose, funktionsnedsættelse, et handicap eller er neurodivergent? 

Læs mere om særlig støtte

Har du studeret før?

Der er et par ting, du skal være opmærksom på, hvis du har studeret på en videregående uddannelse før.

Læs mere om, hvordan du ansøger som tidligere studerende

Optagelse på Mellemøstens sprog og samfund (assyriologi, nærorientalsk arkæologi, ægyptologi)

Du kan læse assyriologi, nærorientalsk arkæologi og ægyptologi på Københavns Universitet. Det er tre forskellige uddannelser, men de har en del af det faglige indhold til fælles, og i nogle fag vil der derfor være undervisning på tværs af de tre uddannelser. 

Hvis du vil søge ind på en af de tre uddannelser, skal du derfor søge på mellemøstens sprog og samfund (assyriologi, nærorientalsk arkæologi, ægyptologi) på optagelse.dk. Og så vælge din ønskede specialisering senere.

Optagelsestal mellemøstens sprog og samfund (as/ar/æg) 2024
Adgangskvotient 7,1
Standby-kvotient Alle optaget
Optagne 12
Fordeling i kvote 1 og kvote 2 80% / 20%
Ansøgninger (heraf i kvote 2) 53 (27)
Aldersgennemsnit 29,5
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) 33% / 67%

Undervisning og opbygning

Universitetsuddannelser er opbygget af fagelementer og måles i såkaldte ECTS-point. Et års studier svarer til 60 point. 

1. år

1. semester2. semester
Introduktion til nærorientalske oldtidskulturer (15 ECTS)Ægyptiske hieroglyffer 1 (15 ECTS)

Introduktion til Ægyptens

oldtidskultur (15 ECTS)

Oldægyptisk kultur A (15 ECTS)

2. år

3. semester4. semester
Ægyptiske hieroglyffer 2 (15 ECTS)Ægyptiske hieroglyffer 3 (15 ECTS)
Oldægyptisk kultur (15 ECTS)Videnskabsteori (15 ECTS)

3. år

5. semester6. semester
Bachelorprojekt (15 ECTS)Tilvalg (15 ECTS)
Tilvalg (15 ECTS)Tilvalg (15 ECTS)

Undervisningen på Mellemøstens sprog og samfund

På Mellemøstens sprog og samfund (ægyptologi) læser du sammen med de studerende på mellemøstens sprog og samfund (nærorientalsk arkæologi) og mellemøstens sprog og samfund (assyriologi) det første halve år. Undervisningen foregår enten i form af holdundervisning med aktiv inddragelse af de studerende eller som forelæsninger, som på nogle kurser kombineres med øvelsestimer. 

Du kommer til at arbejde med kildemateriale af skriftlige kilder og materielle levn (bl.a. templer, grave, huse). Den første skrift stammer fra ca. 3000 f.Kr., hvor Øvre og Nedre Ægypten blev samlet til ét rige. Nedtegnelser på papyri og indskrifter på statuer og bygninger danner baggrund for studier af dagligdagen i Nildalen og historiske begivenheder i Ægyptens Gamle Rige, Mellemste Rige og Ny Rige. 

På uddannelsen har du mulighed for at tage på ekskursion og studieophold i udlandet.  Læs mere om udlandsophold længere nede på siden.

Forberedelse og studieformer

Størstedelen af arbejdet på studiet består i at finde kilder og indsamle materiale, læse, oversætte, reflektere over og analysere stoffet. Du lærer at fortolke og rekonstruere oldtidskulturer ved at studere gamle tekster, og du bliver i stand til at læse hieroglyffer og middelægyptisk.  Du kan arbejde derhjemme, på biblioteker og arkiver, eller du kan mødes med din læsegruppe. 

Litteratur og undervisningssprog

Der anvendes udelukkende fremmedsproget litteratur, og derfor er det en forudsætning, at du er fortrolig med engelsk, tysk og helst også fransk og er indstillet på at deltage i engelsksprogede kurser og seminarer under studieforløbet.

Eksamensformer

Eksamensformerne varierer alt efter hvilket fag, du følger og omfatter både mundtlige prøver såvel som skriftlige opgaver. Du kan læse mere om de eksamensformer, der knytter sig til de enkelte fag i studieordningen. 

Udlandsophold

På studiet har du rig mulighed for at komme tæt på de gamle arkiver og tekster gennem ekskursioner til museer og samlinger i Danmark og i udlandet. For at komme endnu tættere på oldtiden, arrangeres der ofte en studietur til Ægypten. Der er også en årlig feltskole i Jordan, du kan vælge at tage med på. Turen til Jordan har særligt fokus på arkæologiske artefakter, men det kan også have interesse for dig, der læser ægyptologi.

De to års ekstra studier, du får, hvis du vælger at læse videre på kandidatuddannelsen, giver dig også mulighed for at indbygge et praktikophold, hvor du kan komme ud og afprøve dine allerede opnåede kompetencer. Det giver dig større indblik i, hvad du kunne tænke dig at arbejde med, ligesom praktikopholdet styrker dit kendskab til arbejdsmarkedet og opbygning af netværk.

Uddannelsestjek

Er uddannelsen noget for mig?

Prøv et uddannelsestjek og bliv klogere på, om du er klar til at læse bacheloruddannelsen i mellemøstens sprog og samfund (ægyptologi). Du kommer igennem 12 spørgsmål om uddannelsen. Husk, at uddannelsestjekket er vejledende - der er ingen rigtige eller forkerte svar.

Karrieremuligheder

Uddannelsen i mellemøstens sprog og samfund (ægyptologi) er studiet af den oldægyptiske civilisation, som er en af verdenshistoriens to tidligste højkulturer. Tiden strækker sig fra ca. 3000 f.Kr. til det 4. årh. e.Kr. (fra de ældste tider og frem til den tid hvor landet bliver kristent).

Når du læser mellemøstens sprog og samfund (assyriologi, nærorientalsk arkæologi, ægyptologi) beskæftiger du dig i første del af grundfagsstudiet med Mesopotamien og Ægypten. Det første halve år læser du sammen med de studerende fra assyriologi og nærorientalsk arkæologi. Herefter specialiserer du dig i en af tre grene: nærorientalsk arkæologi, assyriologi eller ægyptologi.

FAQ Karrieremuligheder

Studiet af sproget er koncentreret til undervisning i det klassiske sprogtrin, som kaldes middelægyptisk. Du får indblik i de kulturhistoriske aspekter gennem kurser i ægyptisk historie, religion, kunst og litteratur.

Du kommer til at arbejde med kildemateriale af skriftlige kilder og materielle levn (bl.a. templer, grave, huse). Desuden lærer du en del sprog, da der ikke findes meget dansksproget litteratur på området. Litteraturen er skrevet på engelsk, tysk og fransk. Du vil også blive i stand til at formidle din viden til forskellige målgrupper.

De fleste studerende vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Som bachelor i Mellemøstens sprog og samfund (ægyptologi), har du retskrav på at kunne fortsætte på:

Nogle uddannelser kræver særlige forudsætninger og tilvalg, mens andre har et begrænset antal pladser, men du kan vælge at undersøge om andre uddannelser kunne være interessante for dig, fx:

Se hvilke kandidater på KU, denne uddannelse er forhåndsgodkendt til at give adgang

Langt de fleste færdiguddannede bachelorer i mellemøstens sprog og samfund (ægyptologi) vælger at forsætte på kandidatuddannelsen. Kandidatgraden giver forskellige jobmuligheder. En uddannelse i mellemøstens sprog og samfund (ægyptologi) sigter primært på arbejde inden for undervisning, forskning og museer. Der er dog kun ganske få stillinger inden for disse områder, så det er en god ide at gøre din uddannelse bredere med henblik på fx kulturformidling, informationsteknologi og administration. Færdiguddannede har således også fundet job i ministerier, rejsebranchen, formidlingssektoren og på forlag.

Studieliv

Studieliv på ToRS

Uddannelsen hører hjemme på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, også kaldet ToRS, på Det Humanistiske Fakultet. På ToRS er der samlet en del mindre fag, hvilket på mange måder er en fordel, fordi der opstår en god tværfaglig ånd, og udbyttet af diskussioner og samtaler med studerende fra andre fag er meget frugtbart. 

På instituttet er der en lang tradition for et hyggeligt og socialt studiemiljø, hvor studerende mødes på tværs for at dele erfaringer og viden, ligesom studerende har en nær dialog med undervisere og forskere.

Som studerende kommer du tæt på flere forskellige faglige miljøer og får adgang til faciliteter, dér hvor du har undervisning. De fleste fag har omfattende biblioteker, som du skal bruge i forskellige sammenhænge, og derudover vil du kunne indgå i de forskellige sociale traditioner, der er på fagene. Mange studerende ser det som en fordel, at uddannelsen giver dig adgang til disse mange steder og oplevelser, så du i løbet af studiet får fornemmelsen af multikultur i videst mulige udstrækning.

ToRS

Fagrådet

Fagrådet består af studerende, som arbejder frivilligt for at varetage de studerendes sociale, uddannelsesmæssige og politiske interesser over for fagets ledelse. Emner kan fx være studiemiljøet, hvordan undervisningen skal tilrettelægges og forbedringer af den gældende studieordning. Fagrådet arbejder desuden sammen med festudvalget og laver ind imellem fælles arrangementer, såsom bogauktioner og debatarrangementer.

Alle studerende er automatisk med i deres fagråd og kan møde op til de annoncerede møder og dele bekymringer og glæder og få indflydelse på, hvordan uddannelserne bliver formet.

Orient Espresso og BARstionen

Orient Espresso er studentercafé for Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Caféen er åben i hverdagene, så du kan hente dig en billig kop - selvlavet - kaffe, spille et spil eller hygge med din læsegruppe. Læs mere på caféens facebookside. I BARstionen, som bruger samme lokaler som Orient Espresso, bliver der blandt andet holdt fredagsbarer, filmaftener og fester i løbet af semesteret, og alle studerende kan give en hånd med som en af BARstionens Aktive venner.

 Læs mere på barens facebookside.

Studielivet på KU

Hvordan er studielivet på resten af Københavns Universitet? Læs om hvad der sker på universitetet, når du ikke har undervisning, find ud af hvor du kan bo, få mere info om SU, studiejob og studierabatter osv.Læs om studielivet på KU

Den første tid på uddannelsen

Hvornår skal jeg starte, og hvordan kommer jeg godt i gang med studiet?

Hvis du bliver optaget på uddannelsen, vil du have god tid til at forberede dig på studiestarten. Når du takker ja til studiepladsen, får du besked om alt det, du skal vide om den første tid på din nye uddannelse.

Introugen i uge 35

Det er vigtigt at få en god studiestart, så man føler sig sikker og tilpas, når uddannelsen rigtigt går i gang. I uge 35 vil du derfor blive inviteret til en introuge på din uddannelse. Her møder du dine nye medstuderende og kommer godt i gang på studiet både fagligt og socialt. 

I introugen vil ældre studerende, også kaldet tutorer, stå for et program sammen med studievejledningen, der klæder dig på til dit studie. I introugen vil der både være fokus på det faglige og det tekniske, men også på det sociale, så du lærer dine medstuderende at kende. Det er ikke obligatorisk at deltage i introugen, men det er en rigtig god idé, da det er med til at give en god start og et godt tilhørsforhold på uddannelsen.

Det er universitetets politik, at alkohol skal holdes helt uden for det sociale og faglige program for nye studerende i dagstimerne.

Se Søndre Campus

Undervisningen foregår på Det Humanistiske Fakultet, som ligger på Islands Brygge på Amager. Fakultetet har omkring 8.500 studerende på over 70 bachelor- og kandidatuddannelser og et stort antal tilvalgsprogrammer og kurser inden for efter- og videreuddannelse. Få en rundvisning her:

Mød de studerende

Der er også mange, der laver alt muligt andet med oldtidshistorie. Man kan lave mange ting med det. For det er også en historieuddannelse, så du bliver god til kildesøgning og kildekritik. Det er vores primære håndværk - håndtering af kilder.

Besøg os

Kontakt vejledningen

KU bacheloroptagelse

Du kan få flere oplysninger om studiet ved at henvende dig til vores vejledere.

Har du spørgsmål til:

  • optagelse i kvote 1 eller kvote 2
  • ansøgningsprocedurer
  • adgangskrav
  • studievalg eller studietvivl
  • særlig støtte (SPS)
Kontakt KU bacheloroptagelse

Spørgsmål om uddannelsen

Hos studievejledningen på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Det Humanistiske Fakultet kan du svar på spørgsmål om

  • uddannelsens faglige indhold og opbygning
  • studieplanlægning
  • muligheder undervejs i uddannelsen m.m.
Kontakt studievejledningen

Her ligger uddannelsen

  • Det Humanistiske Fakultet, Søndre Campus, Karen Blixens Plads 8, 2300 København S.

Spørgsmål og svar om studiet - mellemøstens sprog og samfund (ægyptologi)

Det er studiet af den ægyptiske kultur (historie, religion, kunst, litteratur) og indlæring af hieroglyffer (ægyptisk skrifttegn), som blev skrevet på papyrus, eller hugget i relieffer på tempelbygninger m.m. Den første skrift stammer fra ca. 3000 f.Kr., hvor Øvre og Nedre Ægypten blev samlet til ét rige. Nedtegnelser på papyri og indskrifter på statuer og bygninger danner baggrund for studier af dagligdagen i Nildalen og historiske begivenheder i Ægyptens Gamle Rige, Mellemste Rige og Ny Rige.

Det er altså et sprogfag, med hovedvægten på at læse hieroglyffer og middelægyptisk. Senere kan du specialisere sig i demotisk eller koptisk.

Du skal have en adgangsgivende eksamen til universitetet, men gode sprogkundskaber i primært engelsk, men også tysk og fransk, er en klar fordel. Læs mere om adgangskrav.

Du kommer jo for at lære faget - ingen forventer, at du kan det hele på forhånd. Hvis du kender lidt til Ægyptens og Mesopotamiens historie fra ca. 3000 f. Kr., har du et lille forspring.

De fleste humanister stiller sig selv det spørgsmål, eftersom de ikke gennemgår en professionsuddannelse, men man kan en del. For det første har du det brede humanistiske overblik, der gør dig i stand til at konsumere et stort pensum og videreformidle det. Som uddannet ægyptolog kan du - med tilvalg i arkæologisk teknik og metode - måske få mulighed for at deltage i arkæologiske udgravninger. Mange ægyptologer arbejder både under og efter studierne som rejseførere i Ægypten. 

Som udgangspunkt skal du regne med, at det er et fuldtidsstudium. I begyndelsen er det svært at disponere sin tid ordentligt, men sørg for at få nogle gode studievaner fra starten.

Det første år skal du regne med 8-12 timers undervisning. Generelt bestemmer du selv, hvor ofte du går til undervisning, da der ikke er mødepligt, men jo mere du opholder dig på universitetet, jo lettere og mere interessante vil dine studier føles. 

Du må forberede dig på selv at bære en stor del af arbejdet for at komme ud. Du vil muligvis finde det nødvendigt at tage til andre universiteter i Europa eller andre steder for at indsamle materiale til opgaver eller specialet. Med et par års mellemrum arrangerer instituttet studieture til Ægypten. 

Af et institut med syv fag synes vi selv, at studiemiljøet er ret godt. En stor del af studiemiljøet er samlet omkring torsdagsbaren Barbylon og diverse fester. Dertil er der en del aktive foreninger med mere eller mindre tilknytning til instituttet: Orientalsk Forum, Dansk Ægyptologisk Selskab, Palæstina-gruppen osv.

Du kan også vælge at involvere dig i studenterpolitik, hvor der altid vil være plads til en til. Derudover er der foredrag, filmforevisninger og lignende. Generelt er stedet åbent over for nye ideer og tiltag opstår ofte på tværs af faggrænserne og årgangene. Oldtidsfagene har en fast årlig studietur på 4 dage til museerne i Berlin. 

På grunduddannelsen (bacheloruddannelsen) har du en faglærer og en hjælpelærer (ofte en ældre studerende) tilknyttet hvert kursus. Faglæreren står for forelæsningerne, mens hjælpelæreren "samler op" på spørgsmål til stoffet, litteratur m.m. samt gennemgår øvelser (2 skriftlige prøver á 5 sider på 1. semester).

På kandidatuddannelsen har du en faglærer og en vejleder til opgaver og speciale. Faget er ikke stort, så der er ikke så mange fastansatte. Der ansættes også eksterne lektorer og undervisningsassistenter fra semester til semester.

Vi har et bibliotek, hvortil der er tilknyttet tre større læsesale og en del mindre til specialestuderende. Der er desuden mulighed for at lave sin egen kaffe eller te, hvis du ikke vil proviantere i kantinen.

Lignende uddannelser