Ansøgningsfrister
Ansøgere med dansk adgangsgivende eksamen og eventuel supplering:
• Kvote 1: 5. juli kl. 12
• Kvote 2: 15. marts kl. 12
Ansøgere med yderligere dokumentation:
• kvote 1 og kvote 2: 15. marts kl. 12
Vil du søge om optagelse på tandplejer, skal du opfylde disse adgangskrav:
eller
med disse fag bestået:
Ansøgere med dansk adgangsgivende eksamen og eventuel supplering:
• Kvote 1: 5. juli kl. 12
• Kvote 2: 15. marts kl. 12
Ansøgere med yderligere dokumentation:
• kvote 1 og kvote 2: 15. marts kl. 12
Se dine muligheder, hvis du ikke opfylder adgangskravene.
Læs om adgangskrav og supplering
Læs kriterier og søg støtte, hvis du har en diagnose, funktionsnedsættelse, et handicap eller er neurodivergent.
Vær opmærksom, når du søger optagelse som tidligere studerende.
Optagelsestal tandpleje 2025 | |
---|---|
Fordeling i kvote 1 og kvote 2 | 50% / 50% |
Ansøgninger (heraf i kvote 2) | Ansøgningsfrist 5. juli (534) |
Optagelsestal tandpleje 2024 | |
---|---|
Adgangskvotient | 9,2 |
Standby-kvotient | 8,8 |
Optagne | 78 |
Fordeling i kvote 1 og kvote 2 | 50% / 50% |
Ansøgninger (heraf i kvote 2) | 735 (506) |
Aldersgennemsnit | 22,8 |
Juridisk kønsfordeling (cpr. - m/k) | 9% / 91% |
På uddannelsen til tandplejer er der ca. 70 studerende på en årgang. Du går til undervisning ca. 25 timer om ugen. Resten af tiden op til en fuld arbejdsuge på 42 timer bruger du på at forberede dig til undervisningen. Det meste af undervisningen foregår i mindre hold.
Undervisningen er fordelt på:
Tandplejeruddannelsen samarbejder både med tandlægeuddannelsen og tandklinikassistentuddannelsen på Københavns Universitet.
Uddannelsen varer 3 år, og du har primært obligatorisk undervisning. På sidste år skriver du et bachelorprojekt, som du selv vælger emnet for. Uddannelsen består af 17 uddannelseselementer, som du kan se i skemaet nedenfor.
På uddannelsen får du viden fra flere forskellige fagområder, der klæder dig på til arbejdet som tandplejer.
Sundhed og naturvidenskab
Du lærer fx om:
Humaniora og samfundsvidenskab
Du lærer fx om:
Tandpleje og odontologi
Du lærer fx om:
Praktik i klinikken
Du får praktisk undervisning i patientbehandling med bl.a. undersøgelse, forebyggelse og sundhedsfremme, behandling og kostvejledning.
I starten af studiet vil din patient være en medstuderende. Senere bliver det en "rigtig" patient, og du kommer til at arbejde med både voksenpatienter og børnepatienter. Du planlægger og afholder også undervisningsforløb i forskellige institutioner.
Du lærer at udføre mundpleje for syge, handicappede, institutionaliserede, hospitaliserede og hjemmebundne.
Forberedelsen til undervisningen er både:
Når du starter på uddannelsen, bliver du sat sammen med nogle af dine medstuderende i et klinikhold. Store dele af din undervisning kommer til at foregå sammen med klinikholdet. Du kan også bruge klinikholdet til den daglige forberedelse til undervisningen og som støtte i eksamenslæsningen.
Undervisningen er primært på dansk, men du skal være forberedt på at læse akademiske tekster på engelsk og i enkelte tilfælde på norsk og svensk.
'Essentials of Dental Caries' er et typisk eksempel på en lærebog på akademisk engelsk, som du møder i undervisningen på alle tre studieår.
Du afslutter alle uddannelseselementer med en eksamen.
Du går til både skriftlige, mundtlige og praktiske eksamener i klinikken. Eksamener er individuelle, men de skriftlige opgaver er oftest gruppeopgaver.
På uddannelsens sidste år skriver du et bachelorprojekt. Det er en større skriftlig opgave, som du skriver alene eller sammen med en gruppe. Du går til mundtlig eksamen om projektet alene og får en individuel karakter.
Børneattest
Dele af uddannelsen foregår hos Københavns Kommunes børne- og ungetandpleje. Derfor bliver der i løbet af uddannelsen indhentet børneattest for alle studerende.
Påklædning i klinik
Når du arbejder på klinikken, dækker du dit private tøj med rent kliniktøj, du kun bruger på tandklinikken. Det er et krav, at kliniktøjet har korte ærmer, så du kan vaske og desinficere dine hænder og underarme.
Manuelle færdigheder
Den kliniske undervisning og patientbehandling kræver en del manuelle færdigheder. Du skal derfor kunne udføre de kliniske og manuelle opgaver for at gennemføre uddannelsen.
Udover de manuelle færdigheder, skal du kunne håndtere tæt fysisk kontakt, indgyde tillid og drage omsorg for patienten.
Håndeksem
Ud over hyppig håndhygiejne bruger du medicinske engangshandsker en stor del af tiden på klinikken. Det betyder, at tandplejerfaget er et såkaldt vådt erhverv, hvor der er større risiko for at udvikle håndeksem.
Spørgsmål?
Har du spørgsmål så kontakt SUND Studieinformation.
Kontakt SUND studieinformation
Har du lyst til at rejse, opleve en fremmed kultur, møde nye mennesker, få et andet fagligt perspektiv på din uddannelse og forbedre dine sprogkundskaber?
At tage på studieophold i udlandet er ikke bare en oplevelse for livet, men i høj grad et karrierefremmende valg. Private virksomheder og offentlige institutioner efterspørger de globale og interkulturelle kompetencer, man opbygger ved at studere i udlandet.
Du har også mulighed for at få international erfaring gennem et praktikophold i udlandet. På uddannelsens 2. og 3. år er der ekstern praktik, hvor en del studerende vælger et studie-/praktikophold i et andet land.
Der er rige muligheder for at komme i udlandspraktik.
Som professionsbachelor i tandpleje har du mange karrieremuligheder. Tandplejere arbejder fx i:
Du har også flere muligheder for videreuddannelse.
Som tandplejer lærer du at diagnosticere, planlægge behandlinger, forebygge sygdomme og vurdere risici Du udfører også behandlinger, forbedre tandsundhed og fremmer generel sundhed. Du bliver også klædt på til at vejlede og undervise om tandsundhed.
Du kan fx:
Som professionsbachelor i tandpleje kan du videreuddanne dig på forskellige kandidatuddannelser. Nogle søger om optagelse på kandidat- eller masteruddannelser indenfor det sundhedsfaglige område.
Andre tager en diplomuddannelse. Du kan søge om optagelse på diplom- og masteruddannelser, når du har minimum to års relevant erhvervserfaring. Uddannelserne gennemføres af langt de fleste som et deltidsstudium ved siden af et arbejde.
Vær opmærksom på at du ikke er garanteret optagelse på en videregående uddannelse, selvom du opfylder adgangskravene. Du søger om optag på lige fod med andre.
Som tandplejer har du mange jobmuligheder. I løbet af studiet får du mulighed for at prøve kræfter med flere af de områder, som du senere kan arbejde med.
Kommunal tandpleje
Du har mulighed for at blive ansat i kommunal tandpleje. Det betyder, at dit arbejde består af klinisk arbejde, undersøgelse samt diagnostik af de almindelige tandsygdomme, herunder forebyggelse og sundhedsfremme. Du fortæller børn om kostvaner og vigtigheden af at børste tænder, foretager undervisning i børnehaver og vuggestuer samt deltager i forældremøder m.m.
Privat praksis
På private klinikker arbejder du tæt sammen med tandlægerne. Du foretager undersøgelser af de almindelige tandsygdomme, fjernelse af tandsten, pudsning og polering af fyldninger.
Egen praksis
Som færdiguddannet tandplejer får du af Sundhedsstyrelsen ret til selvstændig tandplejervirksomhed. Det betyder, at du må åbne din egen praksis og foretage alle de behandlinger, som ligger inden for en tandplejers arbejdsområde.
Private virksomheder
Du kan arbejde i virksomheder med produktion og salg af tandplejemidler.
Underviser
Du kan arbejde på tekniske skoler som underviser. Det kan bl.a. være på:
Andre muligheder
Du kan få job fx på hospitaler, institutioner og fagforeninger. Der er også tandplejere, der søger beskæftigelse i udlandet.
Der er et aktivt og familiært studiemiljø på tandplejeruddannelsen. Du bliver fra starten inddelt i mindre hold. Så du lærer dine medstuderende og undervisere rigtig godt at kende.
Der er rig mulighed for at engagere sig i de mange faglige og sociale foreninger og arrangementer. Eller du kan gå ind i studenterpolitik.
På tandplejerstudiet er der et velfungerende aktivitetsudvalg. Aktivitetsudvalget arrangerer fx fester, juleklip og faglige arrangementer. De modtager også referater fra skolens møder og er godt orienterede om, hvad der foregår på skolen.
Du har din daglige gang i Panum-bygningen på Nørre Campus. Panum sprudler af liv døgnets 24 timer, og du bliver en del af det spændende studiemiljø med tandplejere, tandklinikassistenter, tandlæger og studerende fra mange andre sundhedsvidenskabelige uddannelser.
Hvis du vælger at søge optagelse på tandplejeruddannelsen og bliver optaget på studiet, vil du have god tid til at forberede dig på studiestarten. Når du takker ja til studiepladsen, vil du automatisk modtage en mail, om alt det du skal vide om den første tid på din nye uddannelse.
De første dage på tandplejeruddannelse tilbringer du på Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere (SKT).
Her introducerer vi dig til studiet og til livet som studerende på Københavns Universitet. Du hører blandt andet om de forskellige uddannelseselementer, ser dit skema og møder færdiguddannede tandplejere, der fortæller om deres arbejdsfunktioner.
Det er også her, du møder dine nye medstuderende og dine mentorer - en gruppe ældre studerende, der har gennemført første eller andet år på studiet og vil følge dig den første tid.
Den anden uge på studiet begynder du på den teoretiske og kliniske undervisning. De enkelte undervisere vil ved undervisningens start fortælle om om de enkelte uddannelseselementer, pensum, eksamen m.m.
Det har overrasket mig, hvor mange seje ting, vi må lave på tandplejerstudiet. Jeg var lidt nervøs i starten for, at det kun var tandlægerne, der fik lov til at pille nede i folks munde – og det er jo dét, vi synes er sjovt.
Er du i tvivl om hvilken uddannelse, der passer bedst til dig, eller vil du føle dig mere sikker i dit studievalg? Så kan det være en god ide at opleve uddannelsen tæt på.
Hvordan er det at gå til forelæsning? Hvordan ser hverdagen ud? Er det nemt at få venner?
Der er forskellige muligheder for besøg og samtaler med studerende eller undervisere på tandplejeruddannelsen.
Vores studievejledere er klar til at hjælpe dig med dine spørgsmål om f.eks.
De naturvidenskabelige fag fra gymnasiet fylder meget på tandplejeruddannelsen.
Du får også viden om kommunikation, pædagogik og psykologi, som du bruger i din kontakt til patienterne.
Der er et aktivt og familiært studiemiljø på tandplejeruddannelsen. Du bliver fra starten inddelt i mindre hold. Så du kender dine medstuderende og undervisere rigtig godt.
Der er rig mulighed for at engagere sig i de mange faglige og sociale foreninger og arrangementer. Eller du kan gå ind i studenterpolitik.
Du har dagligt undervisning mellem kl. 08:15 og 16:30. Derudover skal du læse en hel del fagtekster.
Der er undervisning, der kræver fremmøde, ca. 25 timer om ugen. Resten af tiden op til en 42-timers arbejdsuge bruger du på forberedelse.
Valgfrihed
Du har meget lidt valgfrihed på studiet, stort set alle uddannelseselementer er obligatoriske.
Praktik på skolen
Du har en del praktisk undervisning på skolens klinik. Der er fx. patientbehandling med undersøgelse, behandling og undervisning i forebyggelse og sundhedsfremme samt kostvejledning. Du planlægger og afholder også undervisningsforløb i forskellige institutioner.
Du har gruppearbejde i klinikken, hvor i samarbejder om øvelser og patienter. Du skriver også flere projekter i grupper.
Flere studerende vælger at danne studiegrupper, så de sammen forbereder sig til undervisningen og læser op til eksamen.
Som tandplejerstuderende har du gode muligheder for at få et studiejob. Et relevant studiejob kan give dig mulighed for at prøve dine kompetencer af i praksis.
Der er dog begrænset tid ud over studiet til at arbejde. Du kan fx ikke have et fuldtidsarbejde ved siden af dit studie.
Du har mulighed for at komme på udveksling i løbet af 2. studieår.
Du har også mulighed for at få international erfaring gennem et praktikophold i udlandet. I løbet af uddannelsen er der ekstern praktik, hvor en del studerende vælger et studie-/praktikophold i et andet land.
Uddannelsen er gratis, men studerende skal selv afholde udgifter til:
Udgifterne anslås til at være omkring kr. 14.000,-, hvoraf hovedparten skal bruges i begyndelsen af det første studieår.